960 m²

Design 2004

Construction 2005-2006 (unfinished)

 

Situated in Nemea, a well-known wine-producing area of Peloponnesus, the site has a significant inclination (over 10%). The winery complex is placed on its highest level, along the contour lines and is composed of three discernible volumes placed in slightly different angles all unified through their underground spaces.

 

The building at the far south of the complex hosts the production process. The middle building houses the bottling and packaging plant,  the cellar and the wine-tasting room. The location of the tasting - room provides visual contact with the cellar, while offering panoramic views to the vineyards. The third building is mainly administrative, coupled by an apartment  and a small conference hall.

 

The aspects of the environmental design include: ground-coupling to maximize the available thermal mass and minimize of heat gains and losses, strategic orientation for each building (depending on its use), good thermal insulation, adequate daylight and avoidance of glare problems in production areas and natural ventilation strategies.

 

The materials selected for each volume have a symbolic reference for their own use: corrugated aluminum panels for the production as a reference to the storage vats, wood siding for the volume housing the cellar and the bottling line as a reference to the wooden barrels and white plaster for the administration. Finally, local stone was chosen for the all the stone retaining walls.

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14new
15
16
17

© 2020  by  gs-architects