180,00m²                              

Design 2005 

Construction 2006-2008

 

This vacation house is located at the outskirts of a small mountain village, in a plot of oblong proportions and a slope of 12%. The spectacular western views and the need for privacy due to the existing road along the northern limit of the plot resulted to the elevation of the main residential areas and terraces at a level 3m higher from the street level.

 

The volume at the ground level functions as the entrance to the residence and houses auxiliary spaces along with a garage space. It stretches along the whole width of the site, placed parallel to the road, thus functioning as a recessed retaining wall which ensures the needed privacy for the overlying residence.

 

The actual residence is organized at the upper level and - in contrast to the ground level volume - runs along the long axis of the plot. It consists of two main volumes that create an ensemble parallel to the site, crossing the ground floor volume vertically and protruding over the front yard as a cantilever.

 

The long and narrow single-storey volume has a single pitch roof and houses the residence’s living areas, whereas the two-storey cubical tower towards the back of the site houses the two bedrooms – one on each floor.

 

1
3
2
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

© 2020  by  gs-architects